Skip to main content

[kebenarankah ini?]

Dengan namaMu Allah,aku bermula

di ambil dari sini

Sebuah email yang dari seorang kawan dari Arab Saudi...diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu untuk dikongsi bersama anda semua...
____________________________________________

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...
Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...


Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

p/s :adakah ini kebenaran?jika ya,aku mohon ampun padaMu Allah kerana aku benar benar tidak tahu dan tersilap~!

Comments

 1. a'ah.. rasanya btol la sis..
  coz dalam my previous reading, dye ckp adanya satu pasukan polis/tentera islam yg di tubuhkan zaman hitler dlu.. but lupa bc kat mag mana.. perlu di kaji lagi act.. niway the da same goes to napoleon bonaparte..

  ReplyDelete
 2. kesian, hitler sudah nmpak kebenaran, namun masih enggan utk menganut islam..hidayah Allah ada di mana2, namun kdg2 diri kita shj yg menolaknya..

  kisah mati dia gak mnyayat hati, mgkn penulis boleh cite kot dlm next entry..xD

  ReplyDelete
 3. hidayah allah ada di mana mana?
  benarkah?

  owh
  kiranya saya ketinggalan dalam kebenaran kisah kisah ini...
  apa kata yang lebih mengetahui berkongsi di sini untuk yang lain mendapat manfaat yang sama?
  tidak rugi rasanya

  ReplyDelete
 4. hidayah Allah ada di mana2..tinggal lagi kita shj yg lbh prefer utk terus buta daripada mndpt hidayah..rujuk 41:17..satu lagi, sejak bilakah cahaya hidayah Allah itu malap sehingga ia tidak dpt menyinari alam semesta ini keseluruhannya..

  kisah mati dia sy xsure, tp apa yg sy dgr sblm dia mati dia tembak isteri dia dulu di kepala(isteri dia rela), pastu dia tembak pulak kepala dia..dia buat cmtu bila dia merasakan german akn kalah setelah salah seorg panlima tenteranya membelot di smpdan berlin..

  pasangan yg lebih rela mati dari dihina..x romantik gitu..xD..erm..

  thanks aisyah 4 a good entry :)

  ReplyDelete
 5. terima kasih untuk info

  jika hidayah Allah di mana mana,bagaimana pula dengan kata kata Allah yang Dia hanya beri hidayah pada siapa siapa yang Dia mahu?

  saya bukan mempersoalkan.saya memberi soalan.sebab saya memang tak tahu.

  boleh saya tahu siapa kasihsyahadah ini?

  entry ini hanya copy dan paste.credit goes to the owner,not me.

  ReplyDelete
 6. gabungkan..antara ayat Allah yg kata bhw Dia bagi hidayah kpd siapa yg Dia mahu..n antara ayat Allah yg kata..'brgsiapa yg bermujahadah akan kami kurniakan hidayah'(alankabut)..

  dgn menggabungkan, kita akn dapati bhw hidayah itu blh dtg melalui kehendak istimewa Allah utk hamba2Nya yg tertentu dan juga boleh dtg hasil tulennya keazaman(sidqul 'azimah) seseorg hamba itu bertaubat n mujahadah..

  wallahu'alam..
  ceh, xkenal kasihsyahadah..cari sendiri.. ;)

  mencintai kalian~

  ReplyDelete
 7. Salam ms blogger, i was invited by someone that you might or might not know to give some opinion on this matter, siti zubaidah othman. so sorry to budge in.

  soken:penubuhan special muslim unit police/army dalam nazi tidak cukup untuk membuktikan kesahihan kes ini.

  kasihsyahadah:are you 100% sure that hitler died in the manner history was written? how can you be so sure that he died without reverting to islam or in the worst case rejecting islam. it is not in our authority to give conclusions about something out of our reach. if many of the historians can question the truth behind the so called holocaust, why not question the truth behind everything?

  mafhum sabda nabi muhammad saw, fitnah itu umpama seekor semut yg bergerak di padang pasir, pada waktu yg malam, di bawah lautan awan tanpa cahaya bulan. jadi sebelum siapa2 buat kesimpulan tentang sesuatu, tolong berhati2.
  wallahu a3lam.

  ReplyDelete
 8. salam kembali untuk fakhri bey
  terima kasih untuk teguran

  kerana tidak pasti kesahihan cerita inilah, saya tidak menambah kesimpulan atau membuat perbahasan tentang dia.

  sebab itu saya kata,saya hanya 'kopi dan pasta' sahaja artikel ini dan saya sertakan dari mana.

  jika benar, saya mohon ampun pada Allah dengan kesilapan saya
  jika salah, saya juga mohon ampun pada Allah dengan kesilapan saya.

  akhirnya, syukran yer~!

  ReplyDelete

Post a Comment